Gemeente Rotterdam evalueert 4 jaar inzet Slimme Mosquito
Betrokkenheid van bewoners bij aanpak overlast blijkt succesvol.
De Mosquito® is een geluidsysteem dat in Nederland al sinds 2005 met groot succes op veel plaatsen wordt ingezet om locaties op bepaalde tijden onaantrekkelijk te maken voor overlast veroorzakende (hang)jongeren. Het systeem verspreidt een hoog frequent geluid dat door jongeren tot ongeveer 25 jaar als zeer irritant wordt ervaren en door de meeste ouderen niet meer gehoord kan worden of niet als storend wordt beleefd.
Hoe deze inzet wordt beoordeeld kan onderwerp zijn van discussie. Waar de één dit een volledig gerechtvaardigde maatregel vindt om het recht van bewoners op woonplezier en ongestoorde nachtrust te garanderen en vernielingen en overlast tegen te gaan, ontstaat er in de politiek soms een discussie over het vermeende onrecht dat hiermee “onschuldige” jongeren zou worden aangedaan. Dit heeft er o.a. in Rotterdam toe geleid, dat de burgemeester een aantal jaren zeer terughoudend met de in de APV vastgelegde mogelijkheid de Mosquito in te zetten is omgegaan. Tegelijkertijd groeide de overlast en bleek keer op keer, dat in dit soort situaties politie en toezichthouders betrekkelijk machteloos staan. Zodra de agenten naderen passen jongeren hun gedrag hierop aan en kan er niet handhavend worden opgetreden. Een extra instrument om tegen dergelijke overlast op te treden was zeer welkom.
Medio 2020 is opnieuw bekeken in hoeverre de Mosquito in deze problematiek met name op een aantal gevoelige locaties een rol kan spelen. Als wonen, slapen, spelen en overlast zich afspelen op een pleintje tussen woningen met nog geen 30 meter afstand tussen de gevels lost een Mosquito de overlast door hangjongeren weliswaar snel op, maar beperkt ook het vrije gebruik van het plein door de bewoners en hun kinderen en anderen. De enige oplossing hier is om niet te sturen op aanwezigheid en zo hangjongeren eenvoudig na een bepaalde tijd te weren, maar te sturen op gedrag: De "slimme"Mosquito.
Deze maand is de evaluatie van 4 jaar inzet van dit concept op in totaal 17 locaties aan de Rotterdamse Gemeenteraad gepresenteerd in een Burgemeestersbrief.